Ekologisen suunnittelun direktiivi on suunniteltu suoran myynntitoiminnan kylmäsäilytyslaitteille, joita käytetään elintarvikkeiden ja muiden tuotteiden myyntiin ja esillepanoon vähittäiskaupassa, esimerkiksi supermarketeissa. Direktiivi koskee vain uusia kylmäkalusteita - jäähdytysjärjestelmät ja koneikot katetaan toisilla säädöksillä.
Laitteita, jotka toimiakseen käyttävät muita energialähteitä kuin sähkö, ja elintarvikkeiden jalostukseen tarkoitettuja kylmälaitteita ei katsota suoran myyntitoiminnan kylmälaitteiksi. Myöskään kylmähuoneet eivät sisälly tähän direktiiviin.
Säädökset koskevat seuraavia oman tuotannon ja kolmannen osapuolen valmistamia (OEM) kylmälaitteita (keskuskoneelliset ja omakoneelliset):
- supermarkettien kylmäkalusteet (pakastin- tai jääkaappikalusteet)
- juomakylmiöt
- jäätelöpakastimet
- irtojäätelövitriinit
- kylmämyyntiautomaatit
Ekologisen suunnittelun direktiivin tarkoituksena on ohjata valmistajia suunnittelemaan tuotteita, joiden energiankulutus on pienempi, ja sillä tavoin vähentämään negatiivisia ympäristövaikutuksia näiden tuotteiden koko elinkaaren ajan.
'Ekologien suunnittelu' tarkoittaa, että kiinnitetään enemmän huomiota elinikäiseen energiankäyttöön ja muihin ympäristönäkökohtiin ennen tuotteiden valmistamista ja markkinoille saattamista.
Ekologisen suunnittelun direktiiviä täydentää energiamerkintädirektiivi.